Mijn hond blaft voortdurend, wat nu?

Moet je blaffen stoppen?
Mensen vinden doorgaans dat blaffen moet worden gestopt, want het is lastig, het stoort je gezin en vooral de buren. Aanhoudend blaffen is dan ook een reden waarom honden in het asiel kunnen belanden. Van een aantal mensen zal je het advies krijgen om je hond een anti-blafband te laten dragen. Want zo leert hij blaffen af. Niets is minder waar.

De waarheid omtrent blaffen zit anders in elkaar...
Aanhoudend blaffen betekent geluidsoverlast voor de mens. Maar wat betekent aanhoudend blaffen voor een hond??

Honden gaan blaffen om een situatie te proberen hanteren. Enkele voorbeelden uit de praktijk: :
- ZIEN van passage aan een venster of een afsluiting. Het blaffen gaat gepaard met verhoogde opwinding en stopt zodra de zichtbare prikkel is verdwenen. Honden doen dit blaffen dus vanuit opwinding en niet vanuit ongehoorzaamheid. In gevallen waar de prikkel blijft verschijnen, kan de hond stress ervaren en al gaan blaffen bij iets dat de zichtbare prikkel aankondigt. op dat moment gaat de hond blaffen bij... het HOREN van passage aan venster of afsluiting.

Op termijn kan de situatie als stresserend worden ervaren door je hond, omdat de situatie zich blijft herhalen en je hond ze niet kan hanteren. Wanneer je hond onvoldoende herstelt van stress, kan je hond al gaan blaffen bij het VERWACHTEN van iets of iemand, zonder dat er echt passage is...

Honden die aanhouden blaffen hebben hulp nodig.
Blaft jouw hond aanhoudend: vermijd om middelen te gebruiken die het blaffen onderdrukken. Pak de oorzaak aan: contacteer je dierenarts en laat je hond medisch nakijken, vraag een verwijzing naar een professional die een gedragsonderzoek doet en kies voor een therapie die het welzijn van je hond respecteert.