Gedragstherapie is het engagement om samen een weg af te leggen.

Vaak wordt therapie verward met trainen of les volgen. Daar gaat therapie niet over. Therapie betekent dat jij en je gezin professioneel worden ondersteund om het herstel van je hond te maximaliseren.
Soms wordt therapie ook verward met "iets afleren" , "straffen zodat hij het leert", of "belonen zodat hij het begrijpt". Ook daar gaat therapie niet over. Therapie gaat over het aanpakken van "het waarom" en het stap per stap ondersteunen van jouw hond om zich beter te voelen.

Hoe gaat therapie in zijn werk?

  1. Samenspraak
    Tijdens de consultatie worden de mogelijkheden van je hond besproken. Deze zijn afhankelijk van de problematiek van je hond (diagnose) en de mate van herstel waartoe je hond in staat is (sociaal emotionele veerkracht). Een therapieplan verloopt op maat van je hond, en houdt rekening met je verwachtingen en perspectieven.

  2. Comfortmanagement
    Om nieuw gedrag te kunnen leren hebben honden nood aan een "setting" waarin ze in staat zijn om te herstellen. Van daaruit kunnen ze stappen (leren) zetten om vooruit te gaan. Om dit te realiseren zal je worden geholpen door een professionele coach die in jouw regio actief is.

  3. Ondersteunende medicatie
    Over medicatie die de hersenen beïnvloedt, bestaan er tal van mythes. Jammer. Onderzoek en ervaring geven aan dat medicatie een belangrijk hulpmiddel kan zijn in het verbeteren van de levenskwaliteit. Bijvoorbeeld voor honden die onvoldoende herstellen (ondanks goed management), of voor honden waarbij de diagnose aangeeft dat er sprake is van regressie van gedrag. Er is hoop voor deze honden om herstel te kunnen bekomen door de werking van de hersenen te ondersteunen. Wees gezond kritisch, durf denken.