Mijn kat vernielt meubilair, wat nu?

Wat als je lieve huiskat...
De lederen zetel gebruikt als krabpaal?
De stoelen een katten krab patroon geeft?
Het behangpapier wijzigt in verticale slierten?
Je Perzisch tapijt in lussen trekt?

De typische valkuilen.
Mensen denken soms dat boos worden, dus de kat bestraffen (bv met geroep of een waterspuit) de beste methode is om ongewenst krabben bij te sturen. 'Ah ja, want dan leert ze dat het niet mag', zo klinkt het. Niets is minder waar. Katten leren op die manier te krabben in afwezigheid van de 'straffer' of de 'waterspuit'. Het krabgedrag zal niet stoppen. Integendeel, het kan toenemen. Hoe komt dat?

Waarom krabben katten?
Katten krabben om verschillende redenen. Krabben gebeurt om de nagels te manicuren. De buitenste laagjes worden er zo afgekrabd. Hiervoor gebruiken katten de materialen die beschikbaar zijn binnenshuis en in de tuin. Krabben gebeurt ook als comfort ritueel, ook wel genoemd markeren. Katten doen dit ritueel vaakst in de buurt van slaapplaatsen, maar ook op hoeken waar ze passeren of in de buurt van gezinsleden.

Hoe krabben aan meubilair op te lossen?
Katten die reeds langere tijd aan meubilair krabben, gaan hun gedrag niet zomaar wijzigen als je een of meerder krabpalen in je huis zet. Ga een stapje verder en contacteer een professional. Laat onderzoeken waarom jouw kat het meubilair verkiest boven de aanwezige krabmaterialen. Lees meer

Op zoek naar een professional?

PREVENTIEVE TIP : Leer je kitten of volwassen kat van het begin af aan aan een krabpaal te gebruiken. Hoe je dat doet zie je hier.