Mijn hond reageert op bezoekers, wat nu?

Heb jij een hond die ...
Blaffend naar de deur rent als de bel gaat?
Grommend reageert als bezoekers hem begroeten? Lief is voor bekend bezoek, maar gromt naar minder bekende mensen? Recent de huishoudhulp heeft gebeten toen die je hond vroeg om uit de zetel te gaan? Al enkele keren een pakjesbezorger heeft gebeten, zomaar aan de deur?

Kan je dit gedrag afleren?
Mensen denken vaak aan de term "afleren" als het gaat over gedrag zoals blaffen, grommen of bijten. In hondentaal wil blaffen, grommen of bijten hier zeggen: ga weg, ik zie het niet zitten, laat me gerust. Dus geen verstandelijke gedrag maar veeleer een gevoelsmatige respons. Alarm.

Waarom agressie naar bezoek ?
Vanuit menselijk standpunt is het horen van de bel en het zien van een bezoeker volstrekt duidelijk. Mensen kunnen bevatten wie de bezoeker is, wat die komt doen en waarom. Voor een groot aantal honden lukt dat ook zoals voor mensen: ze herkennen aan de voetstap, de manier van bellen of zelfs aan jouw gedrag wie er aan de deur zal staan en alles is duidelijk voor hen. Het kijken naar de eigenaar en begrijpen van de context werd wetenschappelijk onderzocht, oa. aan de universiteit van Milano (It).

Op heden vermoedt men dat het inschatten van een sociaal gebeuren niet voor alle honden even duidelijk is, en dat voor een aantal honden een situatie zoals bezoek, keer op keer wantrouwen blijft inboezemen. Voor deze honden wordt een bezoeker ervaren als iemand die hen stress bezorgt, een dreiging. Hoe vriendelijk de bezoeker ook is...

Advies
Contacteer je dierenarts en laat je hond onderzoeken op gezondheidsvlak. Aandoeningen zoals verminderd zicht, verminderd gehoor kunnen zorgen voor wantrouwen bij je hond. verder kunnen aandoeningen die gepaard gaan met pijn ervoor zorgen dat je hond niet wil aangeraakt worden. Een check-up is cruciaal.

Is je hond medisch in orde, vraag dan een doorverwijzing naar een gedragsprofessional. Aarzel niet om je hond alle kansen te geven. Elke hond is het waard.

Heb je zin om meer te lezen over hondengedrag? Wat is er aan de HOND.