Mijn kat valt me aan, wat nu ?

Misschien is het je ooit overkomen: je kat stormt naar je toe met verwijde pupillen en bijt in je kuit of je hand. Je hebt geen idee waarom ze het doet, want je was niet eens in haar buurt. Een kippenvelmoment, letterlijk. Wanneer katten op die manier aanvallen, trek dan onmiddellijk aan de ALARMBEL , want er is iets behoorlijks mis het je kat en het kan nare gevolgen hebben voor de je gezin.

Kattenbeten vormen een medisch risico.
Wanneer katten in een menselijk vinger, hand of been bijten veroorzaken ze een smalle diepe wonde doorheen de huid. Samen met de beet kunnen er ziektekiemen terecht komen in je lichaam. Meer info. Werd jezelf of iemand van het gezin gebeten, contacteer dan onmiddellijk de huisarts of de medische wachtpost.

Wat met je kat?
Contacteer je dierenarts en bespreek het voorval. Maak een afspraak voor een medische check-up van je kat. Pijn of andere aandoeningen ( bv schildklieraandoeningen, hersenaandoeningen enz) kunnen ervoor zorgen dat je kat het noorden verliest. Werd je kat onlangs ingevoerd uit een land buiten de EU (bv geredde straatkat), meld dit dan aan prioritair je huisarts en je dierenarts. In sommige landen is er nog steeds sprake van hondsdolheid.

In geval je kat medisch gezond wordt bevonden, ga dan een stapje verder. Vraag je dierenarts een doorverwijzing naar een gedragsprofessional. Op deze manier kan de oorzaak van het aanvallen worden onderzocht en kan je samen met de professional bekijken hoe het welzijn van je kat èn het gezin best wordt gevrijwaard.