Mijn hond doet zijn behoefte in huis, wat nu?

Je hond is een pup
Je hebt je wellicht al afgevraagd hoe dat nu gaat met zindelijk worden bij pups. Vanaf wanneer kunnen ze zelf weten waar ze naar 'het toilet' moeten. En hoe lang duurt dat zo gemiddeld? Belangrijk om de stappen te benoemen die een pup moet leren om zindelijk te worden:
1 - (weten) aanvoelen dat het tijd is voor de behoefte
2 - (waar) naar de plaats waar de behoefte wordt gedaan
3 - (wachten) de behoefte nog even ophouden tot bij aankomst of tot de volgende ochtend
4 - (doen) aangekomen: dan kan het nu gebeuren

Deze 4 stappen doen betekent dat een pup een aantal keuzes moet kunnen maken om zindelijk te worden. Je pup dient te begrijpen waar het toilet is. Dat proces is voor iedere pup verschillend. Een aantal factoren kunnen het zindelijk worden verstoren bv. medische aandoeningen (pijn, ongemak, blaasontsteking, diarree), maar ook omgevingsfactoren bv. koude, regen, plots lawaai of je woonst (bv eerst met de lift naar beneden , druk verkeer aan je voordeur) kunnen ervoor zorgen dat je pup zijn behoefte niet doet waar jij het verwacht.

Je hond is volwassen of senior
Volwassen honden die plots hun behoeftes in huis doen kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk om eerst contact op te nemen met je dierenarts om medische aandoeningen te laten uitsluiten. Zo kunnen aandoeningen van organen ( bv nieren, bijnieren, urine blaas enz) of pijnprocessen ( bv wervelkolom, gewrichten) ervoor zorgen dat honden niet meer zindelijk zijn. Bij senior honden in het belangrijk om te je dierenarts te laten checken of er tekenen van dementie zijn. Meer over dementie bij de hond.

Wat te doen bij ongelukjes?
- Vermijd om te straffen !
- Reinig de plaatsen grondig met wasmiddel
- Raadpleeg je dierenarts en laat je pup onderzoeken
- Indien medisch in orde : vraag een doorverwijzing voor gedragsonderzoek