Mijn hond vernielt, wat nu?

Je hond is een pup
Pups onderzoeken de wereld door voorwerpen te beknabbelen. Pups die aan iets knagen is dus een 'normaal' fenomeen. Hoe kan je daar nu best mee omgaan?
Zorg voor een puppy-proof ruimte waar de pup enkel kan beknabbelen wat mag, bv. kauwspeelgoed. Vermijd dat je pup in de fout kan gaan, immers leren zonder fouten gaat een pak sneller. Stapsgewijs zal je pup leren keuzes maken om op eigen speelgoed te kauwen en mensen-objecten met rust te laten. Mocht je pup onvoldoende stappen vooruit zetten, contacteer dan je dierenarts: misschien is er iets mis (bv tandproblemen).

Je hond is volwassen
Volwassen honden hebben een volledige gedragsontwikkeling achter de rug, en dat betekent dat mensen-objecten worden besnuffeld maar niet meer beknabbeld. Knagen en vernielen bij volwassen honden beperkt zich tot kauwspeelgoed en kauwkluiven of zachte speelgoedknuffels. Is jouw hond volwassen en vernielt hij toch nog objecten, papier, meubilair of andere, dan is het hoog tijd om stappen te zetten. Contacteer je dierenarts en laat een volledig medisch onderzoek uitvoeren. (Honden kunnen bv ook knagen vanuit ongemak). Is medisch alles in orde, laat je dan doorverwijzen voor een gedragsonderzoek.

Je hond is senior
Senioren die plots beginnen knagen en vernielen, verdienen je aandacht. Objecten of meubilair vernielen op senior leeftijd kan een teken zijn van ziekte of pijn. Knagen wordt op dat moment een manier om af te reageren. Knagen of vernielen kan ook een teken zijn van beginnende dementie. Belangrijk om in alle gevallen contact op te nemen met je dierenarts en een medische senioren- check-up te laten doen. Ook senioren verdienen levenskwaliteit!