Mijn hond valt uit op straat, wat nu?

Wat als jouw hond ...
Blaffend uithaalt naar joggers?
Uitvallend reageert op voertuigen met wielen?
Met de haren recht toespringt op andere honden?

Hartverscheurend.
Terwijl voorbijgangers je boos nakijken of je toeroepen "leer die hond eens luisteren!", zakt de moed je in de schoenen. Iedereen heeft wel een advies klaar voor jouw hond : boos zijn, een ruk geven, belonen met voeding, een clicker gebruiken. En als dit niet helpt, gewoon een elektrische schok geven, hij zal het wel leren. Je hart breekt,

Waarom vallen honden uit ?
Hierover bestaan een tal van onwaarheden.
- Bb. Honden vallen uit omdat jij als mens iets fout doet. bv jij niet consequent bent, jij te zacht bent, je hond het leiderschap laat overnemen, jij je hond onvoldoende hebt gesocialiseerd, en nog 99 andere. Deze mythe berust op verouderde informatie, namelijk dat de relatie mens-hond lukt wanneer jij baas bent over je hond (dus de dominante persoon) en is een visie van Rudolf Schenkel gepubliceerd in 1967. Zoiets als van spinazie wordt je sterk. Deze visie is achterhaald. lees meer.
- Bvb. Honden vallen uit omdat ze teveel energie hebben. bv de hond onvoldoende beweging heeft, te weinig wandelt, nood heeft aan schapen drijven, speuren of jagen. Ook hier wordt wel eens met de wetenschap gegoocheld en worden honden bv op een loopband gezet om beter te leren functioneren op wandeling. Niets is minder waar.

Het echte verhaal over honden die uitvallen.
Honden vallen uit omdat ze een situatie gevoelsmatig onvoldoende kunnen hanteren. Dit kunnen banale situaties zijn vanuit menselijk standpunt , bv het ZIEN van iets of iemand, een jogger, fietser, een spelend kind, een hond of een voertuig. Op moment dat honden onvoldoende in staat zijn om te herstellen in een situatie, kunnen ze overgaan tot een fight-flight-freeze respons (Aanvallen-vluchten-bevriezen). Bekijk het als een mechanisme bedoeld om zichzelf te redden. Op die momenten functioneert het hondenbrein in overlevingsmodus. Je hond is niet bereikbaar en kan een risico vormen. Zo kan je hond een ongeval veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Advies:
Laat het niet zover komen. Als je voelt dat je hond zich nerveus en onrustig gedraagt bij het ZIEN of HOREN van passage van mensen, soortgenoten of voertuigen: zoek professionele hulp. Vraag een doorverwijzing aan je dierenarts naar een professional die werkt met respect voor welzijn van mens en dier.

Elke hond is het waard.